Bescherm jezelf tegen de zon #1 Je huid

Het zonnetje is Nederland de laatste weken goed gezind. De zon schijnt volop en het is echt zomer hier. Heerlijk! Maar het is natuurlijk wel verraderlijk. De zon kan erg fel zijn en in Nederland zijn er nu eenmaal veel mensen met een bleke huid. Niet alleen je huid dient beschermd te worden tegen de zon. Ik zal de komende tijd verschillende artikeltjes plaatsen met tips hoe je je het beste kunt beschermen tegen de zonnestralen. Vandaag is deel 1 aan de beurt: Bescherm je huid.

Bescherm je huid

Het Nederlands Kanker Instituut heeft richtlijnen opgesteld, waarmee je kunt bepalen hoe lang je in de zon kunt zitten. Aan de hand van de zonkracht en je huidtype kan de tijd worden bepaald die je onbeschermd veilig in de zon kunt doorbrengen.

Stap 1: Bepaal je huidwaarde

 • 60 = kinderen tot 10 jaar
 • 60 = verbrandt zeer snel
 • 100 = verbrandt snel
 • 200 = verbrandt zelden
 • 300 = verbrandt nooit

Aantal minuten in de zon = huidwaarde / zonkracht

Stap 2: Bepaal de zonkracht

Wat is de zonkracht? Dit is een getal tussen 0 en 10. Hoe hoger het getal, des te hoger de zonkracht, des te korter je onbeschermd veilig in de zon kunt zijn. In de krant staat dagelijks wat de zonkracht is in jouw omgeving.

Op de site van het KNMI wordt de zonkracht voorspeld voor de komende dagen. Gebruik de waarde van de zonkracht en vul deze in, in de formule. Zo kun je berekenen hoe lang je onbeschermd in de zon kunt zitten.

Stap 3: Bescherm je huid

Aan deze tijd komt ook weer een einde. Blijf dan niet eigenwijs in de zon bakken, want je beschadigt je huid hier erg mee. Ik neem aan dat niemand zit te wachten op een melanoom, dus pak gewoon een goed anti-zonnebrandproduct. Je hebt ze in allerlei varianten. Kies wat jij fijn vindt. Crème, olie, spray, waterproof of niet.. je hebt het allemaal. Ik zal wat informatie geven over deze verschillende producten in een volgend artikel.

Anti-zonnebrandproducten

Anti-zonnebrandproducten zijn speciaal gemaakt om zonnebrand te voorkomen. Ze bevatten UV-filters. Hierdoor kan minder UV-straling de huid bereiken. Maar let wel op, niet álle UV-straling kan worden tegengehouden door een anti-zonnebrandproduct. Het is dan ook belangrijk om beschermende kleding te dragen en af en toe de schaduw op te zoeken. Het gebruik van een anti-zonnebrandproduct kan worden gezien als een aanvulling.

Melanine

Je huid beschermt zichzelf ook van nature. Onder invloed van de zon wordt er melanine gevormd. Melanine is het pigment dat huid, haar en ogen hun kleur geeft. Wanneer je huid bruin wordt, beschermt deze zichzelf. Deze bescherming is echter niet al te groot. Het is dus belangrijk om alsnog anti-zonnebrandproducten te gebruiken.
Kleine kinderen vormen nauwelijks melanine. Er ontstaat te weinig pigment om voldoende bescherming te bieden. Het is dus extra belangrijk om kleine kinderen goed in te smeren. Teveel UV-straling op jonge leeftijd kan leiden tot een grotere kans op huidkanker later. Volgens onderzoek is de kans op huidkanker 5x groter wanneer je in je kindertijd meer dan 3x flink verbrand bent geweest.

Beschermingsfactor

De beschermingsfactor van een anti-zonnebrandproduct wordt aangegeven met SPF. SPF staat voor Sun Protection Factor. Welke SPF je kiest, hangt af van je huidtype.
De bescherminsfactor in een anti-zonnebrandproduct vermenigvuldigt het aantal minuten dat iemand de zon in kan.
Wanneer je bijvoorbeeld snel verbrandt (huidwaarde 100) en de zonkracht is 8, dan zou je onbeschermd (100 / 8 =) 12,5 minuut veilig in de zon kunnen zitten. Bij gebruik van een anti-zonnebrandproduct met factor 12, zou je dan 12 x 12,5 minuut = 150 minuten veilig in de zon kunnen zitten.
Opnieuw insmeren na die 150 minuten, verlengt deze tijd niet. Dit is dus het maximale aantal minuten dat je in de zon kunt zijn, zonder te verbranden.
Tijdens deze 150 minuten, zul je wel royaal en regelmatig moeten smeren. O mde bescherming te krijgen die het product belooft, moet je vrij dik smeren. Zuinig smeren geeft een veel lagere protectiefactor dan op de verpakking staat vermeld. Vergeet zeker niet om je huid regelmatig opnieuw in te smeren. Het is belangrijk om genoeg bescherming te kunnen bieden.

Verschillende huidtypes

Er zijn verschillende huidtypes. Grofweg kun je deze indeling maken:

 • Huidtype 1: zeer lichte huid, je wordt maar weinig of helemaal niet bruin en verbrandt zeer snel
 • Huidtype 2: lichte huid, je verbrandt snel maar bruint langzaam
 • Huidtype 3: licht getinte huid, je verbrandt niet zo snel en wordt gemakkelijk bruin
 • Huidtype 4: getinte huid, je bruint snel en verbrandt vrijwel nooit

Aanbevolen SPF:

 • Huidtype 1: SPF 25 – 30
 • Huidtype 2: SPF 15 – 25
 • Huidtype 3: SPF 10 – 15
 • Huidtype 4: SPF 5 – 10

Zoals je ziet is het ook belangrijk om je huid met SPF te beschermen wanneer je bijna nooit verbrandt.

Goed gebruik

Anti-zonnebrandproducten kunnen hun werk pas goed doen, wanneer jij ze goed gebruikt.
Het duurt ongeveer 30 minuten voordat een anti-zonnebrandcrème is ingetrokken en zijn werk kan doen. Smeer je daarom een half uur voordat je de zon in gaat, al in. Vergeet niet om je daarna regelmatig in te blijven smeren. Na het zwemmen en sporten is het sowieso verstandig om opnieuw te smeren.

Vergeet deze plekjes niet in te smeren!

Vergeet niet om je neus, oren en hals in te smeren. Ook dit kan verbranden! Ik weet bijna zeker dat iedereen wel eens een rode, vervellende neus heeft gehad. Dat wil je niet.
Gebieden waar je botten wat ‘uitsteken’ zijn ook gevoelig voor de zon, denk hierbij aan je jukbeenderen en je schouders.
Om je gezicht te beschermen kun je het beste een anti-zonnebrandcrème gebruiken die speciaal voor je gezicht is gemaakt. Kies er een op waterbasis, zodat je gezichtshuid niet zo vet wordt.

Bewaaradvies

De beschermingsfactor neemt met de tijd af. Je kunt de crème nog wel gebruiken na de houdbaarheidsdatum, maar houd er dan rekening mee dat de SPF veel lager zal zijn.
Bewaar je anti-zonnebrandproducten op een donkere en koele plaats. Zo voorkom je dat de SPF nog sneller achteruit gaat.

Wanneer je weer uit de zon komt

Gebruik tijdens het douchen geen zeep, ter bescherming van je huid. Smeer je huid in met een aftersun. Dit zorgt voor verkoeling en het verzacht, kalmeert en ontspant je huid.

Gouden regels 

Tot slot nog wat gouden regels voor het zonnen, waar jullie waarschijnlijk allemaal al van op de hoogte zijn:

 • Geniet van de zon, maar denk aan je huid.
 • Laat de huid voorzichtig wennen aan de zon en voorkom zonnebrand.
 • Zoek tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw op. De zon is dan het felste.
 • Draag in de volle zon een petje/hoed om je hoofd te beschermen tegen de zon en kleding om je lichaam te beschermen.
 • Smeer onbedekte huid goed in met een anti-zonnebrandproduct.
 • Als je huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of snelle verbranding, ga dan uit de zon.
 • Raadpleeg zonodig een (huid)arts.

Bron: http://gezondheid.plusonline.nl, Beautyjournaal

Ik hoop dat ik jullie hiermee wat heb kunnen leren. Het is heerlijk om van de zon te genieten, maar denk ook aan later. Wanneer je nu schade kunt voorkomen, heb je daar later alleen maar profijt van.

Advertentie

4 Responses to Bescherm jezelf tegen de zon #1 Je huid

 1. Lydia says:

  Goed artikel. Ik ben sinds deze zomer ook meer bezig met het voorkomen van een verbrande huid. Ik heb huidtype 1 en ik verkleur heel langzaam – maar verbrand des te sneller. Die berekening met de huidwaarde en zonkracht kende ik trouwens nog niet. Handig, ik ga het eens toepassen. 🙂

 2. Pingback: Bescherm jezelf tegen de zon #2 Je ogen « Annigje's Blog

 3. Pingback: Bescherm jezelf tegen de zon #3 Je lippen « Annigje's Blog

 4. Pingback: Bescherm jezelf tegen de zon #4 Je haar « Annigje's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: